Wist je dat er in Nederland ongeveer 2,5 miljoen mensen met een ziekte rondloopt, die voortkomt uit ontstekingen? En dat dit volgens de reguliere geneeskunde aandoeningen zijn die je je hele leven behoudt. In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat er gewoon stukken darm worden weg gesneden. Wat som helemaal niet nodig is.

Er zijn verschillende vormen van ontstekingen. De meeste ontstaan in de darmen.  Onderstaande een kleine greep uit wat we zoal in de praktijk tegenkomen.

 • Ankylosing spondylitis.
 • Jicht en pseudo-jicht.
 • Ziekte van Lyme.
 • Lupus.
 • Psoriatische artritis.
 • Reumatoïde artritis.
 • Buristis
 • Tenditis
 • Slijmbeurs
 • Ziekte van Crohn
 • Colitis Ulcerosa
 • Eczeem
 • Diabetis
 • Angio-oedeem
 • Darmproblemen
 • Allergien
 • Luchtwegproblemen

Ontstekingen kunnen zich bevinden in verschillende delen van het lichaam. Daar waar de ontsteking zich bevindt, krijgt het een naam. Men spreekt over Reumatoïde artritis (RA) als er ontstekingen in de kleine gewrichten of botten voorkomt. RA  is een verzamelnaam voor ontstekingen in de verbindingen van de handen en de voeten en dan in het bijzonder in de kleine gewrichten of pezen. Deze ontstekingen veroorzaken pijn, warmte en stijfheid.

Een ontsteking in de schouder kan ontstaan door een slijmbeurs, die ontstoken is. Deze bursitis en/of tenditis kan ontstaan wanneer er vocht ophoopt in de slijmbeurs, welke functioneert als stootkussen tussen het weefsel en de botstructuren.

Voor de hiel geldt hetzelfde en geven daar de naam retrocalcaneale-bursitis aan. Deze aandoening veroorzaakt veel pijn. Regulier wordt er vooral rust, een schouderbrace en steroide injecties voorgeschreven (de welbekende NSAID’s) 
Wat we veelal horen is dat deze laatste tijdelijk en kortdurend werken, waarna een operatie noodzakelijk is.

Veel mensen leren zich aanpassen aan de pijn en de bewegingsbeperkingen. Accepteren de medicatie en leren er maar mee leven. Wat we echter over het hoofd zien, is het onderliggende mechanisme.
Hoe kom je aan een ontsteking?
Wat wil je lichaam vertellen middels deze ontsteking?

 

Wat zijn NSAID’s.

Tegenwoordig worden er vaak medicijnen voorgeschreven, die een NSAID zijn, zoals bijvoorbeeld de bekende Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen.

Ze worden veelvuldig voorgeschreven als ontstekingsremmer, bij pijnbestrijding, menstruatieklachten of koorts. 

Wat is een NSAID nou precies en welke werking heeft het op ons lichamelijke systeem. 

NSAID is de afkorting van niet-steroïde anti-inflammatoire drugs. 

Hoe ontstaat een ontsteking?

Even in het heel kort. Bij een ontsteking komt het enzym cyclo-oxygenase vrij en dit geeft pijnklachten. Dit om aan het lichaam het sein af te geven dat er een ontsteking gaande is aan de binnenkant van ons lichaam . 

Met een NSAID remmen we dit enzym waardoor de pijnprikkel opgeheven wordt en we minder klachten ervaren. 

Door de remming van het cyclo-oxygenase-eiwit wordt de vorming van prostaglandinen in het lichaam geremd. 

Prostaglandinen stimuleren de waarneming van pijn, verhogen de lichaamstemperatuur (koorts) en zorgen ervoor dat de bloedvaten open gaan staan (roodheid van de ontsteking) 

We remmen hiermee dus eigenlijk een heel mooi stukje mechanisme van het lichaam wat er juist voor moet gaan zorgen dat we in ons bewuste zorg gaan dragen voor de ontsteking, die is ontstaan en de thema’s, die onder deze ontsteking schuilgaan. 

Prostaglandinen stimuleren niet alleen bovenstaande, maar zijn ook betrokken bij de opbouw van het maagslijmvlies en het darmslijmvlies. 

Het slijmvlies wordt steeds dunner wanneer we de prostaglandinen remmen middels NSAID’s, waardoor het gemakkelijker geïrriteerd raakt door het maagzuur. En krijgen er dan nog een extra probleem bovenop. Dit is waarom artsen naast een NSAID een maagbeschermer voorschrijven.

Wat krijg je meestal van de reguliere arts?

De huisarts schrijft bij dit soort klachten vaak een NSAID uit en daarnaast schrijft hij, om het slijmvlies te beschermen, een maagbeschermer uit. 

Het blokkeren van maagzuurproductie zorgt voor andere lichamelijke klachten, want maagzuur is weer betrokken bij een goede vertering van ons voedsel, waardoor we uit de voedingsstoffen onze energie kunnen halen; onze brandstoftoevoer wordt hiermee dus gesaboteerd. 

Daarnaast hebben we ook nog het effect van de NSAID op de nieren. Door de remmende werking van de NSAID wordt het openzetten van de bloedaanvoerende arteriole tegengegaan. Dit resulteert in een vermindering van de bloedaanvoer in de nier, waardoor deze signaleert dat het circulerende volume te klein is en vocht en zout gaat vasthouden. Dit kan weer tot hoge bloeddruk leiden.

Ook heeft de NSAID een negatief effect op mensen met astma. 

NSAID’s verminderen de activiteit van het enzym cyclo-oxygenase en remmen daarmee de omzetting van arachidonzuur in prostaglandinen.
Hierdoor wordt er meer arachidonzuur, onder invloed van het enzym lipoxygenase, omgezet tot leukotrienen.

Leukotrienen  zijn lipides met een hormoon-achtige functie. Zij spelen o.a een rol bij allergieën.
Leukotrienen zijn bekende veroorzakers van bronchoconstrictie; vernauwing van de kleinere luchtwegen.

Daarnaast zijn er prostaglandinen, die bronchodilatatie (=verwijding van de luchtwegen omdat de gladde spieren die zich eromheen bevinden ontspannen. Er kan zo meer lucht in de longen komen, zodat een sterkere gaswisseling mogelijk is)  geven, wier productie door NSAID’s ook beperkt wordt.

Astmatici kunnen dan ook een ernstige aanval krijgen na gebruik van NSAID‘s.

Wat kan er anders!

Zoals je uit bovenstaande kunt lezen, is dat een NSAID niet zo onschuldig is als dat het lijkt.

Het heeft een negatieve werking op de signaleringsmogelijkheid van het lichaam. De ontsteking zal zich dus op een andere manier gaan manifesteren, er is per slot van rekening niets gedaan aan de oorzaak van het probleem.

Het kan het maag en darmslijmvlies aantasten. Het kan problemen opleveren met nieren en longen.

Ja zul je denken en dan? Hoe kom ik dan van die ontsteking en/of pijn af.

Voor de ontsteking zetten we bij UKON in;  een natuurlijke ontstekingsoplosser.

Ukon
de natuurlijke ontstekingsoplosser 

Voor de ontsteking zetten we UKON in;  een natuurlijke ontstekingsoplosser.

Je hebt kunnen lezen hierboven dat pijn de signalering is bij de ontsteking. Met het aanpakken van de ontsteking met oa UKON zal de pijnsignalering afnemen, omdat de ontsteking afneemt.
UKON is een supplement op basis van natuurlijke stoffen, die bijdragen aan het oplossen van (laaggradige) ontstekingen in het lichaam.

Het hoofdbestanddeel is Kurkuma, waar uiteraard al veel over geschreven is in de officiële literatuur. Van oudsher wist men al dat Kurkuma een sterke anti-oxidante werking heeft en succesvol gebruikt werd bij ontstekingen, pijn en allergieën. De stof curcumine in de Kurkuma werkt ontstekingsremmend.  

Behandeling van jicht op een natuurlijke manier?

Ja…het kan anders!

Naast Kurkuma zitten ook de volgende bestanddelen in de UKON

Olijfolie, Perilla olie, Avond Primrose olie, Tocotrienol, Lijnzaadolie, Carrageenan, calcium, kalium, magnesium, ijzer, zink, mangaan, fosfor, selenium. 

Verder bevat UKON de volgende vitamines:

B1, B2, B3, B12, foliumzuur, vitamine C, vitamine E. 

Door toediening van deze diverse stoffen, die in de UKON zitten, helpt het het lichaam en geest de processen weer op gang te krijgen en te houden. 

Immers een auto zonder brandstof komt ook niet meer van punt A naar B hoe graag we dat ook zouden willen en bedenken over welke wegen we gaan rijden en er helemaal voor gaan. 

De uiterlijke uitwerking van een NSAID en UKON is hetzelfde 

namelijk de pijn wegnemen, die we voelen tgv (laaggradige) ontstekingen, maar bij de een is het het uitschakelen van het signaleringsmechanisme in het lijf en bij de ander pakken we de wortel van het probleem aan; de ontsteking, die de pijn veroorzaakt. 

Voet Alexander voor de behandeling

Voet Alexander na twee weken behandeling

Jicht bij de voet van Alexander

Het begon met mijn grote teen, die van de een op de andere dag paars en verdikt was. In het verleden heb ik ooit mijn teen gebroken gehad op dat punt. De huisarts constateert plaatselijke artrose en geeft mij de NSAID Diclofenac mee om de zwelling en de pijn te onderdrukken. Ondertussen heb ik geleerd dat dat de oplossing niet is en heb aan de bel getrokken bij praktijk IK, die mij er fantastisch doorheen hebben geholpen om de zwelling en pijn, die uiteraard ook mijn voet in trok werkelijk bij de wortel aan te pakken. 

De huisarts en de reumatoloog kwamen niet verder dan de constatering dat het ging om plaatselijke artrose en jicht, waarvoor Diclofenac en een hoge dosis Prednison volgens hen de oplossing was om de zwelling en pijn teniet te doen. Op die manier had ik nooit meer van mijn klachten af gekomen.

Afgelopen paar weken heb ik veel mogen leren over mijzelf, mijn blokkades en de lessen, die al eerder op mijn pad zijn gekomen, maar die ik heb genegeerd of gewoonweg niet begreep.

Alexander