Die eeuwige jeuk. Hoe kom ik daar vanaf. Of je het nu eczeem, dermatitis, psoriasis, netelroos, galbulten of wat dan ook noemt. Het jeukt en daar wordt ik gek van.

Jeuk, kriebel, zwellingen en een hele rode huid, vooral in de zomer echt heel vervelend. Vooral als je lekker wil zwemmen of in je korte broek buiten wil lopen. De schaamte van zo’n lelijke huid is vaak de reden dat we lange mouwen en lange broeken blijven dragen. Een duik in het zwembad slaan we deze zomer even over.

Wat vervelend die jeukende huid.

Heel begrijpelijk, want deze jeukende huiduitslag gepaard met rode plekken, vochtzwellingen en schilferingen is voor de aanblik niet echt fraai en laat je liever niet zien. Het wordt een oppervlak- kige huidaandoening genoemd of wel eczeem of dermatitis. Het gaat echter veel verder dan de oppervlakte en het wordt dan ook tijd om hier wat verdieping in de kennis aan te brengen.

Uw kind of uzelf hoeft hier echt niet mee rond te lopen. Met de juiste inzichten kan snel weer en t-shirt, korte broek of rokje worden aangetrokken. Bij kinderen komt eczeem op jonge leeftijd veel voor. In de holten van de ellebogen, in de knieën, op de armen en benen. Nog vervelender als we het ook goed kunnen zien in het gezicht en als de huid gepaard gaat met ontstekingen doordat de huid met de nagels, vaak ‘s nachts, wordt opengekrabd. Onder de nagels zit vaak, onbemerkt, vuil waardoor de opengekrabde huid kan infecteren en er dan uiteindelijk ook nog eens ontstekingen en lelijke wondjes of littekens kun- nen ontstaan.

Wat wordt er aan gedaan?

De meningen wat we aan eczeem kunnen doen lopen nogal sterk uiteen. Bij een huisarts of derma- toloog (huidarts) wordt medicatie voorgeschreven op basis van lokale therapiebehandeling, oftewel: de aangedane plek wordt behandeld met eczeem- zalf of -verband. Soms kiest de arts voor een meer systematische aanpak en worden er ook medicijnen voorgeschreven in de vorm van tabletten. Mocht dit niet werken dan volgt vaak de opmerking dat het eczeem komt door erfelijke aanleg. Dit wordt gesuggereerd omdat er vaak meerdere personen in het gezin zijn die last hebben van eczeem. Wat hierbij vergeten wordt, is dat in het gezin dezelfde voedings- en levensstijl aanwezig zijn.

Het advies geen prikkelende zeep te gebruiken, te zorgen dat de huid niet uitdroogt, andere lakens of kleding te gebruiken en stof en pollen te ver- mijden is natuurlijk, voor wat de eerste twee adviezen altijd prima. Deze adviezen, de medicatie en de zalf halen echter niet de lichamelijke oorzaak weg. Persoonlijk ben ik hier niet blij mee, hiermee smeren we namelijk een crème of zalf over het op- pervlakkige probleem en kijken we niet in diepte

Wat krijg je meestal van de reguliere arts?

Mocht u van de arts een zalf meekrijgen, realiseert u zich dan dat dit meestal zalven zijn op basis van hormonen (corticosteroïden) of een antibiotica- verwijden de bloedvaten (couperose) en hebben bijwerkingen in de vorm van ontsteking van de haarzakjes, haargroei-stimulatie en een jeukend
en branderig gevoel. Deze laatste bijwerking kan makkelijk verward worden met de jeuk van de aandoening zelf, het eczeem. Antibioticazalf wordt gegeven om de bacteriën te doden die mogelijk de huid zijn binnengekomen via het vuil van de handen en het krabben. Realiseert u zich dat ook deze zalven voor uitwendig gebruik de inwendige oorzaak niet wegnemen. Zodra je met deze zalven stopt, is de kans groot dat het eczeem weer terugkomt.

De echte oplossing

Om echt systemisch naar het lichaam te kijken is het zinvol om te begrijpen hoe het lichaam werkt en waarom het lichaam een huidreactie vertoont die niet hoort. De plaats waar het eczeem zich bevindt, zegt veel over het lichaam. Zo is bijvoor- beeld eczeem boven de ogen een aanwijzing voor dikke darm-verstoring en in het midden van de handpalm een aanwijzing voor problemen in de suikerstofwisseling.

Wist je dat de echte oorzaak zich afspeelt in de darmen?

Een oorzaak is meestal ook terug te vinden in een niet goed werkend immuunsysteem. Het vertoont een overdreven reactie op stoffen die het lichaam binnenkomen en laat dit merken door ze uit te scheiden via de huid. Omdat een groot gedeelte van het immuunsysteem in de darmen actief is, is het zinvol en logisch om te kijken welke stoffen de darmen ontvangen. Dus met andere woorden: wat stoppen we in onze mond?

Wat in de vertering niet goed gaat, komt als onverteerbare of ongewenste stoffen van de voeding in de darmen terecht en kan voor heftige reacties zorgen die we niet direct linken aan huidklachten. Uiteindelijk kan dit resulteren in een overactief immuunsysteem, dat grote moeite heeft bepaalde stoffen af te voeren en roept daarom de hulp in van andere organen. Het lichaam wil deze stoffen namelijk hoe dan ook niet in huis hebben en zal de snelste weg naar buiten zoeken: via de huid. En dan het liefst daar waar de huid heel dun is. Zoals de binnenkant van de ellebogen, knieholten, het gezicht etc.

Voor een betere en mooiere huid zal je absoluut inwendig moeten beginnen.
Zo is je voeding dus wel degelijk van belang voor een schonere en mooiere huid. Zonder goede voedingstoffen kan de huid van binnenuit nooit genezen. Veel voed- ingstoffen worden aan een jong kind gegeven en
is het darmsysteem hier nog niet op voorbereid. Een onbekend terrein voor de jonge moeder. Mocht dit alles herkenbaar voor u zijn, neem dan contact op met een deskundige. Samen kijken we welke voeding te belastend is, welke zinvol,
zonder dat er vitaminen- en mineralen tekorten ontstaan en zonder tekort te doen aan de specifieke behoefte van het kind
ontstaat er een verantwoorde samenstelling van de dagelijks aangeboden voeding en de inname van voldoende vitaminen en mineralen. Door het toevoegen van voeding met een hoog glutamine- cultuur bevat; goede (!) probiotica heeft al binnen twee maanden een gunstige werking op het darmstelsel en kan het eczeem binnen een zeer korte termijn van de huid doen wegtrekken. Op deze manier wordt de echte oorzaak meteen aan gepakt en kan de huid vrij snel helen.

Neem gerust contact op!

5 + 10 =

Welke natuurlijk cème of zalf als uitwendig hulpmiddel is geschikt?

Natuurlijk gaan we ondertussen de huid ook behandelen want de jeuk blijft bestaan zolang we de organen niet in balans hebben. Een crème of zalf als uitwendig hulpmiddel is altijd goed mits deze geen chemische stoffen of hormonen bevat. Er zijn op de markt ook zinvolle natuurlijk hulp- middel welke de jeuk verzachten. Calendula of Aloe Propolis in de vorm van zalf of crème kan tijdens de behandelperiode goed gebruikt worden om de uitwendige verschijnselen, jeuk en roodheid, te verzachten. Deze beide crèmes hebben een antibacteriële werking en kunnen heel goed op het eczeem aangebracht worden. Aloë Propolis bevat ook kamille-extract, vitamine A en E. Deze laatste crème heeft mijn voorkeur hebben vanwege de meervoudige samenstellen van stoffen. Altijd handig om Calendula en Aloë Propolis in huis te hebben, omdat het ook toegepast kan worden bij sneetjes, schaafwonden en ontstekingen.

Ik heb met heel veel plezier je aanbevolen natuurlijke crème en gel gebruikt voor mijn zoontje van zes jaar. Wat was die jeuk vervelend. Zo fijn dat na twee consulten bij jou in de praktijk, nu de uitslag op zijn huid helemaal weg is. Dank je wel!

Jannie

Na  vier maanden volledig jou adviezen te hebben opgevolgd. Is mijn huid helemaal schoon. Ik wist niet dat het echt kon. Het duurder wat langer omdat de corticosteroïden crème mijn huid zo dun en zwak heeft gemaakt. Ik ben jeuk vrij!

Linda